Sport

Sportfotografie voor de massa: de 4K smartphone revolutie

Een tijdje geleden kon je hier al onze tips lezen voor het maken van sportfoto’s. In het licht daarvan, is het aardig om een blik te werpen op een nieuwe ontwikkeling, waardoor het maken van sportfoto’s, of eigenlijk ieder soort foto waarbij timing cruciaal is, steeds eenvoudiger zal worden. Om precies te zijn hebben we het dan over smartphones die in staat zijn om video op te nemen in steeds hogere resoluties.

sportfotografie-smartphones

Traditioneel is een telefoon natuurlijk geen serieus medium voor de wel-serieuze fotograaf. Op zich is dat natuurlijk geheel terecht, maar wie het ‘gezegde’ kent: de beste camera is de camera die je bij je hebt, snapt dat beter wordende smartphonecamera’s wel degelijk een interessante rol spelen.

Naast de beter wordende lenzen in smartphones, is er één specifieke ontwikkeling die onze aandacht trekt, namelijk het feit dat er steeds meer toestellen komen die video kunnen vastleggen in hoge resoluties, zoals de 4K UHD standaard. Toestellen als de Galaxy Note 3 van Samsung kunnen nú al 4K video opnemen. En hoewel deze mogelijkheid in veel recensies van het toestel wordt afgedaan als ‘gimmick’, want: wat heb je er nu eigenlijk aan, zit dáár een addertje onder het gras.

Natuurlijk, bijna niemand heeft thuis een 4K televisie staan, en hoewel YouTube inmiddels 4K video aanbiedt, zijn er ook op dit moment maar weinig gebruikers met een computerscherm dat hiermee overweg kan. Nee, dat is niet waar wij enthousiast over zijn.

samsung-galaxy-smartphone-camera

Wat wél grote impact zal gaan hebben is het feit dat je uit de 4K opnames, van bijvoorbeeld dus een doodgewone smartphone, frames los kunt opslaan in de vorm van een acht megapixel foto. Het is dus mogelijk om met je telefoon een actiemoment te filmen, en daar later zelf de perfecte acht megapixel foto uit te halen. En dit met een toestel dat nu al gewoon verkrijgbaar is.

Toegegeven, er zijn nog niet veel smartphones waarmee dit mogelijk is. De genoemde Note 3 is er één, en met Acer’s Liquid S2 hebben we het actuele aanbod wel opgesomd. En ook het vastleggen van acht megapixel foto’s is nog niet helemaal je-van-het.

acer-s2

Toch is het een kwestie van tijd tot dit verandert. In 2014 zullen er steeds meer smartphones komen met deze optie. Uiteraard denken we dan aan de Samsung Galaxy S5, maar in feite valt hetzelfde te verwachten van HTC’s volgende toptoestel en zelfs een toekomstige iPhone.

En wie net goed oplette, zal hebben opgemerkt dat de huidige smartphone alleen in theorie opnemen op de 4K resolutie. De échte, uiteindelijke 4K UHD resolutie zal namelijk een resolutie hebben van maarliefst 28 megapixels: 7680 × 4320 beeldpunten om precies te zijn. Het zal nog niet dit jaar zijn, maar er komt een tijd dat ook smartphonecamera’s deze videoresolutie ondersteunen.

Als dat moment is aangebroken wordt iedereen sportfotograaf. Of bliksemfotograaf. Of fotograaf van welk onderwerp dan ook waar traditioneel alleen geduld, ervaring en een feilloos gevoel voor timing vereist waren om dat ene moment vast te leggen. Op dat moment hoef je alleen nog je smartphone te pakken, een gebeurtenis te filmen, om er later op het gemak de perfecte shots uit te pikken.

Vooruit, met een dergelijke telefoon op zak heb je natuurlijk nog niet automatisch een gevoel voor belichting, compositie, en ook een goede hoek kiest zo’n toestel niet voor jou. Goede sportfotografen kunnen dus gerust zijn. Maar daar gaat het dan ook niet om. Het plezier van het maken van opwindende actiefoto’s zal op den duur binnen bereik komen van ‘de grote massa’. En daar plukt iederen de vruchten van.

(basketbalfoto: Keith Allison)

Reacties zijn gesloten.